Köşe Yazıları

GELİŞMENİN NERESİNDEYİZ?

Diyalektik gereği, milletler devletler kurarlar, büyürler, gelişirler, güçlenirler, hükmederler, gerileme başlar ve çökerler.

Her devletin çöküşünde bir takım sebepler öne sürülür ama, yine diyalektiğe göre çöküş ve çıkış bir bütündür. Milletler çıkarken çöküşün, çökerken çıkışın tohumlarını atarlar.

Osmanlı Devletinin sanayi devrimini kaçırmasından sonra başlayan çöküş sürecinin ilerlemesi ile birlikte Avrupa devletleri tarafından hasta adam olarak değerlendirilmiş, toprakları paylaşma çalışmaları başlamıştı.

Uzun süren çöküş dönemi sonunda yaşanan savaşlar ve işgallere rağmen son dönemde hükümette olan İttihat ve Terakki fırkasının önde gelenlerinde çağdaş bir ulus devlet olma düşüncesi vardı.

Osmanlı Devleti’nin en kötü günlerindeki bu düşünce, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temeli olmuştu.

Peki, biz 2. Dünya Savaşına girmediğimiz halde, bu savaşta yerle bir olan Almanya nasıl tekrar güçlendi de, biz onlar gibi olamadık. Çünkü Almanya gelişme evrelerini 1. Dünya Savaşından önce geçirmişti.

Neydi bu evreler?
Hangi aşamalardan geçmişti?
Kültür birliğini,
İktisadi birliğini,
Siyasi birliği sağlamaktan geçmişti.

Almanya, Leibniz’in “Almancılık” akımıyla kültür birliğini sağlamaya başlamıştı.
Bunu List’in çabalarıyla kurulan “Zolverein” (Gümrük Birliği) ile devam eden iktisadi birlik izlemişti.

Son aşamada Bismarck’ın gücüyle siyasi birlik sağlanmıştı.

Osmanlı’da kültür birliğinin temeli Şinasi, Ziya Paşa, Namık Kemal gibi isimlerle atılmıştı.
Osmanlı’da siyasi birliği sağlayacak Bismark’ın gibi isimler vardı ama, iktisadi birliği sağlayacak List gibi isimler yoktu.

Çünkü Osmanlı sanayi devrimini kaçırdığı için, milli ekonomik sistemi yoktu, olmamıştı.
Kültürel birliğin sağlanması süreci dahi bugün hala sıkıntılıdır. Eğer kültür birliği sağlanmış olsaydı, bugün hiçbir siyasi yapı Türkiye’nin bölünmesini istemez, hatta isteyemezdi.
Milli ekonomik bütünlüğü sağlama ve kendimize özgü ekonomik sistem oluşturmaya yönelik çalışmalar Atatürk döneminde “İzmir İktisat Kongresi” gibi çalışmalarla başlamış, Atatürk’ten sonra kadük kalmıştır.

Günümüzde ekonomik yapımızın kırılgan olmasının başat sebebi, kendimize özgü milli bir ekonomik sistemimizin olmamasındandır.
Bugün siyasi birliğimizin sağlanmış olduğunu söyleyebilecek bir Allah’ın kulu yoktur.
İktidardaki ittifak, muhalif İttifakı “Zillet”, “Hain” gibi sıfatlarla tanımladığı sürece, siyasi birliği sağlamayı bırakın konuşmayı, hayal dahi edemezsiniz.

Ülkemizdeki iktidar bırakın Milli birliğimizi sağlamayı, adeta sabote etmekle meşguldur.
Hem de, “Türkiye’deki en milliyetçi parti” olduğunu iddia eden milliyetçi bir ittifak ortağı ile bunu gerçekleştirmektedir.

En milliyetçi parti olduğunu iddia eden yapı, Milli birliğimizin önündeki en büyük engeli teşkil eden bir yapı haline bürünmüş durumdadır.

Türkiye’de kültürel, iktisadi ve siyasi bütünlüğü sağlamakta en büyük görev Türk Milliyetçiliğinin üstüne düşmekteyken, bu görevi sabote etmek gaflet, delalet ve hıyanetten başka neyle izah edilebilir?

İbrahim

Nereden mi biliyorum? Bende onlardan birisiyim…

Benzer Haberler

Şehidimizin Kütüphanesi Desteklerinizi Bekliyor

11 Haziran 2023 tarihinde Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit harekatında şehit düşen P. Komando Uzm. Çvş. Halil…

Şubat 3, 2024

Gece Kartalları Sayesinde Erdemli Sokakları Daha Güvenli

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çarşı ve Mahalle Bekçileri tarafından ilçenin belli noktalarında yapılan uygulamalar…

Ocak 9, 2024

HIRSIZLAR ERDEMLİ POLİSİNDEN KAÇAMADI!

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekiplerinin Yarenler, Koyuncu ve Tabiye Mahallelerinde farklı tarihlerde…

Ekim 23, 2023

Mersin’de vahşet: Uyuşturucu bağımlısı genç babasını boğazladı!

Erdemli ilçesine bağlı tatil yöresi Kızkalesi’nde uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen 29 yaşındaki Ertuğrul S., birlikte…

Ekim 23, 2023

Kaynak Makinesinin Kıvılcımları Serayı Yaktı!

Limonlu mahallesinde, edinilen bilgilere göre, yabancı uyruklu (Suriyeli) kişilerin avuç içi taşlama ve kaynak makinesi…

Ekim 7, 2023

Erdemli Abur Cubur Talk Show ile Eğlendi

3 Aralık Cumartesi günü Erdemli Kültür Merkezinde Güldür Güldür Show oyuncularından Rüştü Onur Atilla, Berkay…

Aralık 5, 2022