Categories: Köşe Yazıları

Neredesin Ezo

Üç gündür Erdemli’de hükümete yakın siyasi fikir sahibi ama en ufacık akıl kırıntısına sahip olmayan işgüzarların Ekrem İmamoğlu’nun Mersin’den aldığı 100 ton limonu nereden aldığını sorgulamak amaçlı çektikleri ana aslında tamamen Ekrem İmamoğlu’nun aldığı 100 ton ve devamında alması muhtemel limonların alımını baltalamaya yönelik bir video sosyal medyada dolaşımda dönüp duruyor.

Bu videoyu sanırım Erdemli’de görmeyen kalmadı. Bu video ile Erdemli’de limon üreticilerinin dalından itina ile kesip soğuk havalara aldıkları limonlar yüzünden stokçu diye yaftalandığını duymayan da kalmadı.

Bu kumpas video ile ilgili diğer ayrıntılar şöyle bir kenara dursun biz bu kumpas videonun taraflarından, kumpas video ile ilgili konuşanlardan ziyade hiç konuşmayanlara dikkat çekmek istiyoruz.

Bu video limon üzerinedir ve limonun başkenti Erdemli’de geçmektedir. Erdemli’de limon üreticisi Coronavirüs salgını sebebiyle dalında bekleyen ikinci makas limonunu satacak tüccar bulamazken bu kumpas video ile bir de “stokçu” yaftası ile millete hedef gösterilmiştir.

Soğuk havada, depoda, Ürgüp’te depolarda bekleyen limonlar Coronavirüs salgını sebebiyle kapanan ihracat kapıları sebebiyle sadece iç piyasaya arz edildiği şu günlerde belediyeler vasıtasıyla limonlarını satabilme ümidiyle belediyelerden yeni alımlar için teklif beklerken halihazırda Mersin’den 100 ton limon alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin limonu kimden, nasıl aldığını sorgulayan işgüzarlar yüzünden zaten satmadıkları limon yüzünden bir kat daha strese girdikleri, endişeye kapıldıkları, videoyu çekenlere yönelik kin ve nefret beslemeye başladıklarını görmekteyiz.

Gelelim bu video sonrası sessizliğe bürünenlere. Erdemli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Erdemli’de limon hasadının yıllık kaç ton olduğunu bu üretimin kaç tonunun ihracata kaç tonunun iç piyasaya, kaç tonunun meyve suyu fabrikalarına, kaç tonunun ise çürüdüğünü kamuoyuna açıklama iyi olmaz mıydı?

Tarım Bakanlığı yıllık limon hasadının Erdemli’de hangi aylar arasında yapıldığını, ikinci makas limonun hasadının kaç ton olduğunu; hasadı yapılan limonun kaç tonunun normal depolarda dinlenmeye, kaç tonunun soğuk hava depolarında, kaç tonunun Ürgüp’te depolarda bekletildiğini açıklayacak bir veri bankasına sahip midir? Böyle bir veri varsa neden kamuoyuna açıklama gereği görülmemiştir? Bu açıklama yapılsaydı belki ihracat kapıları açılabilir diye düşünüyorum. Zira depolarda bekleyen limon ve dalda kalsn limon miktarı belli olduğu zaman iç piyasanın tüketeceği miktardan fazlası ihracata gönderilir ve depoda bekleyen limonlar satılırdı.

Ancak bir ay önce bu kumpas video hakkında sessiz kalan EZO üyelerine gönderdiği mesajla depolarda bulunan limon miktarını bildirmeleri ve bu bildirim sonucu Tarım Bakanlığı’nın ihracat kısıtlanmasını kaldıracağına yönelik mesaj göndermesinden de anlıyoruz ki Tarım Bakanlığı’nın elinde Erdemli’de hasat yapılıp depolarda bekleyen limona dair hiçbir veri bulunmamaktadır.

EZO ise limon üreticisini “stokçu” yaftalaması ile hedefe koyan bu videodaki işgüzarlara yönelik en küçük bir eleştiri, açıklama yapmamıştır. EZO neden sessizdir? EZO’nun sessizliğinin sebebi nedir? EZO başkanının da kendi bahçesinden hasat ettiği limonu depoda tüccar, ihracatçı beklerken bu sessizliğini anlamamız mümkün değildir.

EZO başkanının böylesi bir günde polemiklere dahil olmak istememesi anlaşılabilir ancak kamuoyuna Erdemli’de dalında hasat edilmeyi bekleyen limon olduğunu da mı açıklayamaz?

100 ton limonun başkenti olan Erdemli’den değil de Tarsus’tan alınmasının izahı ise çok basittir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi üreticiyi destekleme ve sosyal yardım alan vatandaşlara dağıtmak için Tarsus’ta tarımsal üretici kooperatifi vasıtasıyla bu 100 ton limon satın alabilmiştir. Erdemli’de böylesi bir kooperatif ve birlik yoktur. EZO kooperatif modelini Erdemli’ye kazandırmak için İzmir Tire Belediyesi’nin kooperatif modelini Erdemli Belediyesi’nin hayata geçirmesi için tavsiyede bulunmak için neden harekete geçmemektedir.

Tire Belediyesi’nin kooperatif modelini Erdemli’ye kazandırmak için seçim vaadinde bulunduran aday İYİ Parti Erdemli Belediye Başkan Adayı Serdar Arslan olduğunu da buradan hatırlatmakta fayda var. Etdemlimize bir diğer katmadeğer an limonata fabrikasını ise tüm adaylar seçim vaadi olarak sunmuştu. Tarıma yönelik seçim vaatlerinin gerçekleşmesi noktasında EZO neden seçilmiş belediye başkanına katkı sunmaktadır?

EZO için sorulacak soru çoktur. Ancak ne kadar soru sorsak da EZO yapısı ve yönetiminin vizyonsuzluğu sebebiyle çiftçiye destek olacak, pazarlama kapılarını açacak, tarımsal endüstriyi Erdemli’ye kazandıracak hiçbir adım atmamaktadır. EZO’nun sadece ve sadece üyelerinden aidat toplarken atıl durumdan aktif pozisyona geçtiğini görmekteyiz.

EZO acilen kendi yapısına çekidüzen verip Corona sonrası olabilecek kıtlık ve yaz dönemi için ürün çeşitliliğine bağlı olarak çiftçiyi tarlasını ekmeye teşfik etmelidir. Unutulmasın ki bugün “Neredesin EZO?” diye sorduğumuz yapı çiftçinin varlığı ile kendisini tamamlamaktadır.

Emre Türkmen

1978 Silifke doğumlu yörük bir Türk evladıyım. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1999 mezunu Ziraat Mühendisiyim. Zirve Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevi ve başyazarlığı ile başladığım yazarlık hayatımda birçok habere de imza attım. Kısa bir dönem Nokta Gazetesinde köşe yazıları yazdım. Erdemli Bülten internet haber sitesinde okudukça anlayacağınız, anladıkça sorgulayacağınız, sorguladıkça gerçekleri daha çabuk görebileceğiniz yazılar ile siz değerli okurlarımızın karşısındayım.

Benzer Haberler

Şehidimizin Kütüphanesi Desteklerinizi Bekliyor

11 Haziran 2023 tarihinde Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit harekatında şehit düşen P. Komando Uzm. Çvş. Halil…

Şubat 3, 2024

Gece Kartalları Sayesinde Erdemli Sokakları Daha Güvenli

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çarşı ve Mahalle Bekçileri tarafından ilçenin belli noktalarında yapılan uygulamalar…

Ocak 9, 2024

HIRSIZLAR ERDEMLİ POLİSİNDEN KAÇAMADI!

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekiplerinin Yarenler, Koyuncu ve Tabiye Mahallelerinde farklı tarihlerde…

Ekim 23, 2023

Mersin’de vahşet: Uyuşturucu bağımlısı genç babasını boğazladı!

Erdemli ilçesine bağlı tatil yöresi Kızkalesi’nde uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen 29 yaşındaki Ertuğrul S., birlikte…

Ekim 23, 2023

Kaynak Makinesinin Kıvılcımları Serayı Yaktı!

Limonlu mahallesinde, edinilen bilgilere göre, yabancı uyruklu (Suriyeli) kişilerin avuç içi taşlama ve kaynak makinesi…

Ekim 7, 2023

Erdemli Abur Cubur Talk Show ile Eğlendi

3 Aralık Cumartesi günü Erdemli Kültür Merkezinde Güldür Güldür Show oyuncularından Rüştü Onur Atilla, Berkay…

Aralık 5, 2022