Gezi

Kanlıdivane

Kanlıdivane Mersin bölgesindeki en ünlü antik kentlerden ve ören yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Neapolis veya Kanytelleis olarak da biliniyor.

Erdemli ilçesinin Ayaş Beldesinde yer alan Kanlıdivane Antik Kenti, M.Ö. 2. Yüzyıldan itibaren varlığını sürdürüyor.

Önceleri çeşitli uygarlıkların yerleşim yeri olarak kullandığı bu bölgeden, günümüze şimdi kalıntıları ulaşabilmiş durumda. Antik Çağ’da, Romalılar ve Bizanslılar zamanında en parlak dönemini yaşayan Mersin Kanlıdivane, tarih meraklılarının ilgisini çekmeye devam ediyor.

Geçmişe ışık tutan ve pek çok medeniyetten izler taşıyan bu antik kent, şehrin paha biçilmez zenginliklerinden yalnızca bir parça.

Öyleyse gelin, tarihin sırlarını bir bir keşfe çıkalım…

Mersin Kanlıdivane Antik Kenti Hakkında Bilgi

Burası antik ismiyle ‘Canytellis’ veya ‘Kanytella’ olarak isimlendiriliyor. Şehrin 50 kilometre batısında yer alan antik kent, Mersin-Silifke karayolunun yaklaşık 3 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Antik kentin bu konumu onu daha da önemli kılıyor. Çünkü burası deniz ticaretine hâkim bir nokta. Tarih boyunca değerini hiç yitirmemiş olması bundan kaynaklanıyor.

Mersin Kanlıdivane, büyük bir yer çöküntüsünün çevresinde kurulan bir antik kent. Buna ‘obruk’ deniyor. 170 x 200 m ebatlarındaki bu obruk takriben 60 metre derinliğe sahip, yeşilliklerle ve çeşitli bitkilerle kaplı.

Burası;

  • Anıt mezarları,
  • Heykel tarzındaki yüksek kabartmaları,
  • Benzersiz taş işçiliklinin bir ürünü olan kaya mezarları,
  • Görkemli vahşi doğası,
  • Olağanüstü akustiği,
  • Yemyeşil dokusu ile gezmeye doyamayacağınız bir açık hava müzesi özetle…

Kanlıdıvane Antik Kenti Tarihi

Geçmişi Milat’tan Önce 3. yüzyıla kadar uzanıyor. Dağlık Kilikya sınırları içinde kalan bu yer, Olba Hânedanlığı’nın dînî merkeziydi. Bizans İmparatoru II. Teodosyus Neopolis 408 yılında burayı Yenikent ismiyle kutsal Hristiyanlık merkezine dönüştürdü.

19. Yüzyılda gün yüzüne çıkarıldı. Fransız bir gezgin tarafından tesadüfen keşfedilen Mersin Kanlıdivane, 1970’li yıllardan itibaren çeşitli kazılara sahne oldu.
Yapılan kazılar sonucunda; sütunlar, anıt mezarlar, bazilikalar dâhil pek çok kalıntıya ulaşıldı.

Ayrıca; kırma tekneleri, çiviler ve pres makine kalıntıları da bu bölgeden çıkarılanlar arasında. Tüm bunlar gösteriyor ki, Kanlıdivane olarak tanımlanan bu coğrafya zeytinyağı üretimi için önemli bir merkez durumundaydı. Kaynaklara göre, buradan zeytinyağı ihracatı yapmak için uzun bir müddet Akkale Limanı kullanıldı. Buradan pek çok bölgeye zeytinyağı gönderildi ve böylece antik kentte tarım ekonomisi giderek canlandı.

Kanlıdivane İsmi Nereden Geliyor?

Bu konuda değişik rivâyetler mevcut. Şöyle ki;

  • Bir söylentiye göre yağmur yağdığı zaman sular obrukta toplanıyordu. Obruğun içerisindeki freskler, bu sular nedeniyle çamur rengine büründü. Onun için antik kentin adı Kanlıdivane olarak kaldı.
  • Başka bir söylenti de şu: Dağınık Türkmen aşîretleri zaman zaman burada toplanıp kararlar alıyordu. Bu nüfuzlu kişilerin bir araya geldiği yerlere divan deniliyordu. ‘Kanlı’ sözcüğü ise ‘Kanytelleis” kelimesinden geliyordu.
  • Farklı bir görüş ise bölgeye böyle bir isim verilmesinin nedenini, harabelerin ve kayaların kırmızı rengine bağlıyor. Bu yapılar yağmur suyuyla buluştuğunda kanlı bir görüntüyü andırdığı için, bölgenin böyle adlandırıldığı ileri sürülüyor.

Kanlıdivane Hikâyesi

Tüm bunların yanı sıra, bir de tüyler ürperten Kanlıdivane efsanesi var. Söylendiğine göre eskiden suç işleyen insanlar, bu çukura atılıp öldürülerek cezalandırılıyordu.

Obruğa bırakılan suçlular aslanlara parçalatılıyor ve kayalar kan-revan içinde kalıyordu. Bölgenin o yüzden Kanlıdivane adını aldığı rivâyetler arasında.

Kanlıdivane Antik Kenti Giriş Ücreti 2022

Müze Kart sahibi olmayanlar için 12,5 TL şeklinde bir ücret alınıyor. Müze Kart’ınız varsa bölgeyi yılda iki kere ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.

Mersin Kanlıdivane Antik Kenti Ziyaret Saatleri 2022

Bu saatler yaz ve kış dönemine göre farklılık gösteriyor.

  • Açılış: Kışın 08:30, yazın 10:00
  • Kapanış: Kışın 17:00, yazın 19:00
  • Gişe Kapanış: Kışın 16:00, yazın 18:00
  • Haftanın her günü açık.

Kanlıdivane Antik Kentine Ne Zaman Gidilir?

Buraya her mevsim gelebilirsiniz. Fakat özellikle yaz döneminde, ikindi sonrası gelmenizi öneririz. Çünkü yaz günleri manzaranın tadı daha iyi çıkıyor. İkindi sonrasında ise güneşin kavurucu sıcaklığı kalmıyor.

Bu şâheseri yaz akşamının doğal ışığında fotoğraflamak gibisi yok! Obruğun güney tarafına geçip, kalıntıları obruk ile beraber kadraja almayı da unutmayın.
Buraya ilkbahar aylarında gelmeyi tercih ederseniz, nekropol alanındaki süsen çiçeklerine hayran kalacaksınız. Her tarafı mosmor bir renge bürüyen bu çiçekler, sizin için tam Instagramlık bir malzeme olacak! 😊

Kanlıdivane Antik Kentinde Neler Var?

Köklü tarihinden de anlaşılacağı üzere, Kanlıdivane birçok dönemin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Örneğin;

  • Armaronxas ailesine ait bir soy kütüğüne burada rastlanmış. İlgili soy ağacı, antik kentten çıkarılan bir tarihi kabartmadaki yazıt üzerinde bulunmuş.
  • Ayrıca kent, Hellenistik Dönem’den kalan kutsal bir bölgeyi bünyesinde barındırıyor.
  • Aileye ait başka kabartmalar da var. Örneğin kabartmalardan biri, Armaronxas ailesini oturur vaziyette betimliyor. Güney duvarındaki bu kabartmanın tarihi MS 1. Yüzyıl olarak ifade ediliyor. Bu kabartmanın üzerinde; ‘kim bu heykellerden birine zarar verirse ceza olarak Zeus için 1000 drahm bağışlayacaktır.’ Yazıyor. Aile bireylerinin isimleri de kabartmaya işlenmiş durumda.
  • Yine tarihi bir kule antik kenti süsleyen yapılar arasında. Bu kule obruğun tam kenarında yer alıyor. Üç odaya ayrılmış olan kule dikdörtgen planlı. Kulenin MÖ 2. yüzyılda (Helenistik Dönemde) yapıldığı tahmin ediliyor. Polygonal bloklar ile inşa edilen kulenin güneybatısında bir yazıt göze çarpıyor. Burada kuleyi, Rahip Prens Tuekros’un Zeus Olbios’a adamak için yaptırdığı belirtiliyor.
  • Buradaki lahitler MS 2-3. Yüzyıla tarihleniyor.
  • Tapınak mezarlar da görünüm itibariyle lahitlere benziyor.
  • Antik kentte karşılaşacağınız ev yapılarının tarihi ise Doğu Roma döneminden Geç Hellenistik Dönemi’ne kadar uzanıyor. Düzensiz olarak, obruğun çevresinde konumlanan bu yörük köy evleri büyük bir tahribata uğramış vaziyette. Ortalama 60-80 ev yapısının olduğu biliniyor.
  • Üç sütunlu olarak inşa edilen Prostylos mezarı Kanlıdivane Antik Kenti’nde konumlanıyor. Bu mezarın bulunduğu nekropol alanı oldukça büyük. Türkmen aşîretlerine ait mezarlar da var.
  • Ayrıca heybetli bir asker kabartması dikkat çekiyor. Bunun Klikya askerlerine ithafen yapıldığı düşünülüyor.
  • Obruk etrafında dört tane kilise bulunuyor. Bunlar, Kanlıdivane Antik Kenti’nin Geç Antik Dönemde önemli bir konuma sahip olduğuna işaret ediyor.
  • Son olarak obruğun çevresinde zeytinyağı işlikleriyle karşılaşacaksınız, aklınızda bulunsun.

Kanlıdivane Antik Kentinde Ne Yapılır?

Elbette bu tarihi manzaralar doya doya seyredilir ve bolca fotoğraf çekilir… 😊

Bölgenin zengin florası ve faunası, size fotoğraflamaya değer birbirinden güzel kareler sunacak. Tarihi ve doğal güzellikleri aynı yerde buluşturan antik kent, gözlerinize de ruhunuza da bayram ettirecek.

Tarihe ilginiz varsa, burada zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız kesin. Bölgenin son derece keyifli akustik özellikleri size çok değişik hisler yaşatacak.

Nitekim bundan dolayı Mersin Kanlıdivane bazen konser alanı hâline geliyor. Şansınız yâver giderse, böyle tarihi bir yerde konser dinleme keyfini yaşayabilirsiniz.

Kanlıdivane Antik Kenti Nerede?

Yazımızın başında da bildirdiğimiz gibi antik şehir, Erdemli ilçesindeki Ayaş mevkiinde konumlanıyor.

  • Haritada görüntülemek için tıklayın!
  • Adres: Kanlıdivane Caddesi, 33750 Ayaş, Erdemli, Mersin
  • Telefon: 0324) 231 9618

Kanlıdivane Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Burası Mersin şehir merkezine ortalama 50 km uzaklıkta.

  • Kendi Aracınızla Gelecekseniz;

Mersin-Silifke istikametinde ilerleyin. Erdemli’den 15 kilometre gidin. Yönlendirme tabelaları sizi karşılayacak. Onları takip ederek buraya varabilirsiniz.

  • Toplu Taşıma ile Gelecekseniz;

170 numaralı otobüs antik kentin yakınından geçiyor, dilerseniz onu kullanabilirsiniz.

Mersin-Antalya şehirlerarası otobüslerini veya Mersin-Silifke Dolmuşlarını da tercih edebilirsiniz. Kumkuyu beldesini geçiyorsunuz, Kanlıdivane tabelalarını göreceksiniz. Buradan taksiye binerek antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kanlıdivane Antik Kenti Yakınında Gezilecek Yerler

Yüzölçümünün küçük olduğuna bakmayın. Erdemli, bağrında bu antik kent gibi daha ne güzellikler saklıyor…

Antik kent ziyaretiyle yetinmek istemiyorsanız, şuralara da uğramadan ayrılmayın:

Kız Kalesi

Denizin yaklaşık 200 metre ortasında konumlanan bu yapı, Korykos Antik Kenti ile karşı karşıya. Birçok tarihi devre şahitlik eden Kız Kalesi, yanıbaşındaki halk plajıyla güzel bir manzara sunuyor.

Doğal güzellikleri, tarihi dokusu, günümüze kadar ulaşmayı başaran burçlarıyla Kız Kalesi, muhakkak görmeniz gereken bir yer.

Yol tarifi için tıklayın!

Akkale

Burası bir kale değil, antik kalıntılardan oluşan bir yapı kompleksi. Romalılar tarafından kurulduğu ileri sürülen bu bölge, Kumkuyu’da yer alıyor. Akkale Sarayı (sarnıç) tarihi mimarisiyle görülmeye değer.

Yol tarifi için tıklayın!

Limonlu Çayı

Yaklaşık 130 km uzunluğa sahip olan bu nehir, Kayacı Vadisi’nden doğarak Akdeniz’e dökülüyor. Envâiçeşit balığın yaşadığı bu yer, Lamos Çayı diye de adlandırılıyor.

İsmi, çevresindeki göz alıcı ve mis kokulu limon bahçelerinden geliyor. Manzara seyri ve su sporları için sıklıkla tercih ediliyor.

Yol tarifi için tıklayın!

Erdemli Talat Göktepe Çamlığı

Kanlıdivane Mersin gezi listenizin bir parçası ise, onun hemen yakınında bulunan bu tabiat parkı da planınıza dâhil olmalı. 3 km uzunluğundaki sahili, müthiş doğası ve tertemiz havasıyla bu yer, sizi oksijene ve huzura doyuracak!

Yaban mersinlerinden kızılçamlara, fıstık çamlardan kum zambaklarına kadar bölgeyi tezyin eden çeşit çeşit bitki mevcut. Kıbrıs akasyaları ve okaliptüsler de bunların başını çekiyor.

Anlayacağınız, Kanlıdivane’de tarih ziyafeti sonrası sizi tadına doyulmaz bir manzara şöleni bekliyor.

Yol tarifi için tıklayın!

Erdemli’deki Diğer Antik Kentler

‘Madem Kanlıdivane ziyareti yaptım, öyleyse diğer antik kentleri de aradan çıkarayım.’ Diye düşünebilirsiniz. 😊

Gelmişken şu tarihi yerlere de uğrayabilirsiniz:

  • Sebaste Antik Kenti
  • Korykos Antik Kenti
  • Öküzlü Ören Yeri

Sonuç olarak, Mersin Kanlıdivane Antik Kenti tarihi ve mistik atmosferiyle size unutulmaz bir deneyim vaad ediyor. Öyleyse yolunuz en kısa sürede buraya düşsün. Tarihin sayfalarını çevirin, eski medeniyetlerin dünyasına kapı aralayın. Onlardan yâdigâr bu değerli mirasa yakından tanık olun. Tarihin gizemiyle obruğun haşmetini birlikte keşfedin.

Tabii Kanlıdivane Mersin gibi koca bir denizden sadece bir katre… Bu denizin dibindeki tüm incileri önünüze sermeye kararlıyız. Diğer yazılarımıza bakmayı, daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!

Eğer Mersin Kanlıdivane ziyareti yaptıysanız deneyimlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin! Yolculuk planı yapanlara şimdiden iyi eğlenceler!

Erdemli Bülten

Erdemli Bülten 2020 yılında kurulmuş bağımsız bir haber platformudur. Haber platformumuz İnternet Yayıncıları Derneği üyesi olup tüm yasal haklarımız İYAD tarafından korunmaktadır. Herhangi bir maddi destek almadan tamamen gönül işi ile yürütülmektedir.

Benzer Haberler

Şehidimizin Kütüphanesi Desteklerinizi Bekliyor

11 Haziran 2023 tarihinde Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit harekatında şehit düşen P. Komando Uzm. Çvş. Halil…

Şubat 3, 2024

Gece Kartalları Sayesinde Erdemli Sokakları Daha Güvenli

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çarşı ve Mahalle Bekçileri tarafından ilçenin belli noktalarında yapılan uygulamalar…

Ocak 9, 2024

HIRSIZLAR ERDEMLİ POLİSİNDEN KAÇAMADI!

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekiplerinin Yarenler, Koyuncu ve Tabiye Mahallelerinde farklı tarihlerde…

Ekim 23, 2023

Mersin’de vahşet: Uyuşturucu bağımlısı genç babasını boğazladı!

Erdemli ilçesine bağlı tatil yöresi Kızkalesi’nde uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen 29 yaşındaki Ertuğrul S., birlikte…

Ekim 23, 2023

Kaynak Makinesinin Kıvılcımları Serayı Yaktı!

Limonlu mahallesinde, edinilen bilgilere göre, yabancı uyruklu (Suriyeli) kişilerin avuç içi taşlama ve kaynak makinesi…

Ekim 7, 2023

Erdemli Abur Cubur Talk Show ile Eğlendi

3 Aralık Cumartesi günü Erdemli Kültür Merkezinde Güldür Güldür Show oyuncularından Rüştü Onur Atilla, Berkay…

Aralık 5, 2022