Yerel

Kahvehaneler Sessiz, İşletme Sahipleri Dertli, Çalışanlar Endişeli

Coronavirüs salgını sebebiyle geçici bir süreliğine kapatılan kahvehaneler 1 Haziran 2020 (bugün) itibariyle açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni normalleşme sürecinin ilk günü Erdemli’de kahvehaneler kapılarını açtı. Erdemli’de 80 gün sonra kapılarını açan kahvehaneler ilk müşterilerini kabul etti. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyan müşteriler aylar sonra çaylarını içtikleri için mutlu olduklarını belirtti. Ancak oyun oynanmadığını öğrenen birçok müşteri çayını içip evinin yolunu tuttu.

Müşteriler; “Biz bu kahvehanenin müdavimiyiz. Bizim buraya geliş amacımız arkadaşlarımızla oyun oynayıp hoşça vakit geçirmek. Tamam muhabbet ortamı da oluyor ama virüsün sebep olduğu salgın sürecinde nasıl kahvehaneler kapalıysa biz de evlere kapandık. Sanal ortamda oyunlara takıldık. Ama kahvehanelerdeki ortamı, havayı bulamadık. Umarız biran önce oyunları da serbest bırakırlar” diye serzenişte bulundular.

Kahvehane Esnafı Oyunun Serbest Olmasını İstiyor.

Kahvehane İşletmecileri “Günler sonra kahvehaneler açıldı, çok memnunuz. Kurallara uygun olarak iş yerimizi sabah 6:00’da açtık, dezenfekte yaptık. çayımızı demledik. Masalar arasında sosyal mesafe kuralına uyuyoruz. Giriş ve çay ocağının olduğu yerde kolonyamız da hazır.

Yalnız oyun olmayınca şimdilik müşterimiz az. Sabahtan bu yana gelen müşterilerimiz oyun olmadığını öğrenince evlerine geri döndü. Sabah demlediğimiz bir demlik çayı kendimiz içtik. Müşteri olmayınca ocağın altını kapattık. Bu şartlarda ya elemanları işten çıkaracağız ya da oyun serbest oluncaya kadar kapatacağız.” diye konuştu.

Kahvehanelerin 22:00 olarak belirlenen kapanış saatinin ise yaz döneminde anlamsız olduğunu dile getiren kahvehane işletmecileri oyun oynanmasına izin verilmesini ve kapanış saatinin yaz dönemi de göz önüne alınarak uzatılmasını talep ettiler.

Uzun bir aradan sonra yeniden faaliyete başlayan kahvehaneler ve müşteriler kahvehane kültüründe oyunların olmazsa olmaz olduğunu çay satmayla kahvehanede çalışanın yevmiyesinin zor ödeneceğini, bu şekilde devam ederse çalışanların işine son vereceklerini ya da tekrar kapatacaklarını dile getirdiler.

Birçok kahvehane sahibi ise toptancıdan yüklü miktarda ürün aldıklarını bu süreçte buvurunleri tüketmelerinin ve senetleri ödemelerinin zor olacağını, böyle devam ederse toptancıya malları iade edebileceklerini dile getirdiler.

Kahvehanelerin geçici bir süre kapanmasıyla 80 gündür işsiz kalan, bu süre zarfında inşaat, tarım gibi alanlarda gündelik yevmiye ile geçinen işçiler ise kahvehanelerin tekrar açılmasıyla işlerine dönse de müşteri olmadığı için tekrar işsiz kalmak zorunda kalacakları endişesi taşıdıklarını dile getirdiler

“EMLAK VERGİLERİ, KİRALAR ERTELENSİN”

80 gündür kapalı olduklarını bu süre zarfında hiçbir gelir elde edemediklerini dile getiren kahvehane işletmelerinden işletmede kiracı olanlar birikmiş kiraları olduğunu, işletmenin mülk sahipleri ise emlak vergilerinin ertelenmesini talep ettiler.

Çay ocağı işletmeciliği yapan Zafer Yayla; “Hijyen kurallarına uygun şekilde tek kullanımlık bardak ve kağıt ambalajlı şeker ile müşterilere hizmet vermeye başladık. Girişe koyduğumuz dezenfektan ve sosyal mesafeye uygun masa düzeniyle müşterilerimizi ağırlamaya başladık. Esnaflara yaptığımız çay servislerimiz bu uygulamamız ile takdirle karşılandı. Ancak kahvehane işletmelerinde oyun serbest olmayınca onlar bugün sıkıntılı bir geri dönüş yaptılar. İnşallah kısa sürede oyun oynama da setbest olur” dedi.

Erdemli Bülten

Erdemli Bülten 2020 yılında kurulmuş bağımsız bir haber platformudur. Haber platformumuz İnternet Yayıncıları Derneği üyesi olup tüm yasal haklarımız İYAD tarafından korunmaktadır. Herhangi bir maddi destek almadan tamamen gönül işi ile yürütülmektedir.

Benzer Haberler

Şehidimizin Kütüphanesi Desteklerinizi Bekliyor

11 Haziran 2023 tarihinde Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit harekatında şehit düşen P. Komando Uzm. Çvş. Halil…

Şubat 3, 2024

Gece Kartalları Sayesinde Erdemli Sokakları Daha Güvenli

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çarşı ve Mahalle Bekçileri tarafından ilçenin belli noktalarında yapılan uygulamalar…

Ocak 9, 2024

HIRSIZLAR ERDEMLİ POLİSİNDEN KAÇAMADI!

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekiplerinin Yarenler, Koyuncu ve Tabiye Mahallelerinde farklı tarihlerde…

Ekim 23, 2023

Mersin’de vahşet: Uyuşturucu bağımlısı genç babasını boğazladı!

Erdemli ilçesine bağlı tatil yöresi Kızkalesi’nde uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen 29 yaşındaki Ertuğrul S., birlikte…

Ekim 23, 2023

Kaynak Makinesinin Kıvılcımları Serayı Yaktı!

Limonlu mahallesinde, edinilen bilgilere göre, yabancı uyruklu (Suriyeli) kişilerin avuç içi taşlama ve kaynak makinesi…

Ekim 7, 2023

Erdemli Abur Cubur Talk Show ile Eğlendi

3 Aralık Cumartesi günü Erdemli Kültür Merkezinde Güldür Güldür Show oyuncularından Rüştü Onur Atilla, Berkay…

Aralık 5, 2022