Yıllardır Tire Belediyesinde uygulanan kooperatif modeli Erdemli Belediyesi’nde uygulamak ÇOK MU ZOR?

Kooperatif bünyesinde paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, fabrikalar kurmak ÇOK MU ZOR?

Üreticinin birlik olmamasının ana sebebi garantör bulamaması. Çiftçinin kooperatifi ya da birliği emanet edeceği yöneticilerin Belediye Başkanı, EZO başkanı olması ÇOK MU ZOR?

“Limonun Başkenti” denilen Erdemli’de Limon Çalıştayı toplanması ve limon borsası kurulması ÇOK MU ZOR?

Yıllardır kıtlık ve savaş döneminde “CeHaPe ürettiğinize el koydu. Elinizde ne varsa aldı” diyerek çiftçinin bilinç altına yerleştirilen “CeHaPe gelirse elimizde ne varsa alır” korkusuyla ürettiği ürünün, depoya aldığı ürünün miktarını net olarak bildirmeyen üreticiye ürettiği üründen yapılan hasat miktarının ne kadar olduğunu net bildirmesi için çiftçiye GÜVEN VERMEK ÇOK MU ZOR?

Tarımsal ürerim ve tarıma bakış noktasında ithalat önceliği yerine üreticiyi koruyan “Üretici kazansın Erdemli’ye yeter, Üretelim, daima üretelim Türkiye’ye yeter. Devlet üretici elele olursa üretimimiz dünyaya yeter” anlayışı ile Türk tarımını yönetmek ÇOK MU ZOR?

Çiftçiyi ezilen sınıfına dahil etmeye çalışan kapitalist düzenin tarımsal üretimin hiçbir aşamasına dahil edilmeyip “çiftçinin milletin efendisi” olduğu bilinciyle hareket etmek ÇOK MU ZOR?

Çiftçinin yaşadığı sıkıntıları milletvekilleri, belediye başkanları, oda başkanları, bakanlar, iktidar hepsi biliyor. Ancak bu sorunları bildiği halde kimsenin bu sorunların çözümü için birlikte hareket etmediği göz önündeyken, üreticiye “birlik kurun, kooperatif kurun” demek ancak bu konuda hiçbir kolaylaştırıcı adım atmamak meselenin özüdür. Mersin’in geleceği, tarımsal üretimin devamı, çiftçinin ayakta kalması için başkan, vekil, bakan, oda yönetimi kim varsa siyasi görüşüne bakmaksızın bir masanın etrafında toplanması ÇOK MU ZOR?

Hadi sahil bölgesinde yukarıda saydıklarımız için geç kaldık. Önümüzdeki seneye kadar vaktimiz var. Ancak yayla bölgesinde de hasat yaklaşmaya başladı. Yayla çiftçisinin ürettiği ürünü alan değnekçi, komisyoncu ve tüccarın üreticinin ürettiği ürün üzerinde fiyat belirlediği piyasa kurulumuna Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Erdemli ve Silifke Belediyesi’nin, Erdemli ve Silifke Ziraat Odası’nın dahil olması çiftçiye garantör olması yayla bölgesindeki belirlenen fiyatlara tüm değnekçi, komisyoncu ve tüccarın imza atmasını, belirlenen fiyatın altında ürün almaması konusunda denetim yapmak ÇOK MU ZOR?

Siyasetçiden, başkandan bize fayda yok o belli. Ancak bölgemizde limon, domates, biber, salatalık, muz, çilek, kiraz, erik, şeftali vs. üreticilerinin birbirinden haberdar olmaları gerekmektedir. Bugün bir ürünün fiyatı düşük olabilir. Yarın bir başkasının fiyatı düşük olabiliyor. Neticede ise çiftçinin ürettiği ürün belirli bir dönem para etmiyor ve satılmıyor. Üreticilerin ürettiği ürüne bakmaksızın birlikte hareket edip zor gündeki diğer üreticilere destek olması ÇOK MU ZOR?

Aslında bizler şimdiye kadar zor olanları yaptık. Siyasetçiden beklenti içinde olduk. Tüccarın yüksek fiyat vermesini bekledik. Rusya’nın ihracatı açmasını bu konuda ilgili bakanlıkların girişim yapmasını bekledik. Birbirimizi dinlemedik. Birbirimizi suçladık. İktidara oy vermediğimiz için ürünlerimizin para etmediğini düşündük. Tarım alanlarına apartmanlar dikip tarımdan kurtulmaya çalıştık.

Bu günden sonra sesimizi daha gür ve daha anlaşılır şekilde duyurmak için tek ses olmalıyız. Limon üreticisi ile sebze üreten aynı platformda olmalı. Bugün limoncunun başına gelenler yarın çilek, muz üreticisinin başına gelecek. Bugünden önleminizi alın. Birlik olun, birlikte hareket edin. Yaptığınız eylemde çağrınız net ve anlaşılır olsun.

Emre Türkmen

1978 Silifke doğumlu yörük bir Türk evladıyım. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1999 mezunu Ziraat Mühendisiyim. Zirve Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevi ve başyazarlığı ile başladığım yazarlık hayatımda birçok habere de imza attım. Kısa bir dönem Nokta Gazetesinde köşe yazıları yazdım. Erdemli Bülten internet haber sitesinde okudukça anlayacağınız, anladıkça sorgulayacağınız, sorguladıkça gerçekleri daha çabuk görebileceğiniz yazılar ile siz değerli okurlarımızın karşısındayım.

Benzer Haberler

Şehidimizin Kütüphanesi Desteklerinizi Bekliyor

11 Haziran 2023 tarihinde Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit harekatında şehit düşen P. Komando Uzm. Çvş. Halil…

Şubat 3, 2024

Gece Kartalları Sayesinde Erdemli Sokakları Daha Güvenli

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çarşı ve Mahalle Bekçileri tarafından ilçenin belli noktalarında yapılan uygulamalar…

Ocak 9, 2024

HIRSIZLAR ERDEMLİ POLİSİNDEN KAÇAMADI!

Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekiplerinin Yarenler, Koyuncu ve Tabiye Mahallelerinde farklı tarihlerde…

Ekim 23, 2023

Mersin’de vahşet: Uyuşturucu bağımlısı genç babasını boğazladı!

Erdemli ilçesine bağlı tatil yöresi Kızkalesi’nde uyuşturucu bağımlısı olduğu belirtilen 29 yaşındaki Ertuğrul S., birlikte…

Ekim 23, 2023

Kaynak Makinesinin Kıvılcımları Serayı Yaktı!

Limonlu mahallesinde, edinilen bilgilere göre, yabancı uyruklu (Suriyeli) kişilerin avuç içi taşlama ve kaynak makinesi…

Ekim 7, 2023

Erdemli Abur Cubur Talk Show ile Eğlendi

3 Aralık Cumartesi günü Erdemli Kültür Merkezinde Güldür Güldür Show oyuncularından Rüştü Onur Atilla, Berkay…

Aralık 5, 2022